Średnie temperatury: miesiące: | I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | oC: | -3 | -1 | 6 | 12 | 16 | 25 | 27 | 26 | 18 | 12 | 6 | 0 |
Opis: Chorwacja to bogactwo zbytków światowej klasy, urocze średniowieczne miasteczka i porty, nadmorskie krajobrazy, słoneczne plaże, wspaniała przyroda, szerokie możliwości całodobowej rozrywki, tawerny z przysmakami śródziemnomorskiej kuchni, pyszne wina, roztańczone dyskoteki i gościnni mieszkańcy. To kraj zdumiewających krajobrazów, gdzie obok słonecznego wybrzeża, błękitu Adriatyku, egzotycznych dalmatyńskich palm współistnieją wysokie, ośnieżone szczyty Velebitu i malownicze kaniony Paklenicy. Bogactwo cudów przyrody jest tu imponujące, o czym świadczy fakt, iż duża ilość parków przyrody i innych zabytków została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO. Przykładem są Parki Narodowe Plitvicka Jezera z 16 przepięknymi wodospadami i z kilkudziesięcioma modrymi jeziorkami oraz Narodowy Park Paklenica z malowniczymi przełęczami górskimi, bogatą roślinnością i długimi kanionami, na brzegach których rosną lasy sosnowe i bukowe. Obok bogactw naturalnych Chorwacja posiada świetnie rozwiniętą bazę noclegową i gastronomiczną, zarówno w swej kontynentalnej części z centrami Zagrzebiem i Varażdinem, jak i w nadadriatyckiej Dalmacji. W Chorwacji jest wiele luksusowych hoteli oferujących swoim gościom wszelkie udogodnienia, przytulnych hotelików, kwater i apartamentów prywatnych oraz campingów. WARTO ZOBACZYĆ W Chorwacji watro zobaczyć obiekty zabytkowe wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Są to między innymi: Bazylika Eufrazyjska w Poreču, stare miasto w Trogirze, Katedra w Šibeniku, Park Narodowy Jeziora Plitvickie KUCHNIA Kuchnia chorwacka jest niezwykle bogata i zróżnicowana, łączy bowiem w sobie elementy kuchni europejskiej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Na dalmatyńskim wybrzeżu mozemy zakosztować dań skomponowanych z owoców morza i duszonych warzyw oraz będziemy mieli okazję posmakować regionalnych smakołyków i specjalności kuchni domowej. Dużą popularnością cieszy się typowo chorwackie danie na zimno: prszut, dalmatyński lun istryjski, domaćni - ser owczy, kulen slawoński (rodzaj ostrej wędlin), znakomite samborskie lub zagorskie cesnjovki (kiełbasy), twaróg ze śmitaną oraz typowo bałkańskie danie - musaka (mięso zapiekane z bakłążanem i wrzywami na ostro). Z dań na słodko dużym wzięciem cieszą się palacinke sa orasima (naleśniki z orzechową polewą) oraz cevapcici. W Dalmacji na wyspach i w Istrii preferuje się dania rybne lub dania z darów morza, z dań mięsnych zaś paszticadę lub gotowane mięso jagnięcia. W kontynentalnej części Chorwacji oferta dań mięsnych jest raczej bogata, a specjalnością jest indyk z mlinci (rodzaj blin), jagnię pieczone, pieczone młode prosię, gotowane lub smażone sztrukle. Uprawa winorośli oraz produkcja win wysokiej jakości, to wielowiekowa tradycja w Chorwacji. Znane gatunki chorwackich win w regionach nadmorskich i wyspach to wina czerwone i białe: teran, merlot, opolo, plavac, malwazja, poszip, kujundżusza, żlahtina, muskat. Z trunków mocnych znane są rakije - wódki ziołowe oraz różnego rodzaju likiery, śliwowice i pigwówki. MIASTA Split to miasto i duży port w Chorwacji, nad Morzem Adriatyckim. To również najważniejsze miasto krainy historycznej Dalmacji. Warto zobaczyć pałac cesarza Dioklecjana (III-IV wiek) założony na planie rzymskiego obozu wojskowego z murami i wieżami, bramę pałacową Porta Aurea, oktagonalne mauzoleum Dioklecjana, przebudowane w VIII wieku na katedrę katedra Św. Duji z dzwonnicą z XIII-XVII wieku, świątynia Jupitera przemienioną w baptysterium, perystyl (obecnie teatr), westybul, pozostałości akweduktu oraz zabytkowe kościoły poza murami z IX-XV wieku. Pula największe miasto na półwyspie Istria , położone na południowym skraju półwyspu. Tu należy zobaczyć amfiteatr z I wieku, Forum zbudowane w czasach panowania Cesarstwa Rzymskiego, Świątynię Augusta z I wieku, Katedrę z XVII, Ratusz zbudowany w XIII wieku., Zamek, Kaplicę Santa Maria Formosa, Podwójną Bramę z I wieku, Brama Herkulesa zbudowana w I wieku, Łuk Sergiusza z I wieku, Mały Teatr Rzymski oraz wiele innych ciekawostek. Dubrownik to miasto i port na południu Chorwacji (Dalmacja), nad Morzem Adriatyckim, słusznie noszący miano perły Adriatyku. Stare miasto Dubrownika zostało wpisane na listę dziedzictwa kulturalnego UNESCO. To tu znajduje się ponad 20 bastionów i baszt z X-XV wieku (np. baszta Minčeta), pałac Rektorów (XV wiek), gdzie obecnie jest muzeum. Warto zwiedzić pałac Sponza (XIV-XV wiek), odwach z wieżą zegarową (1480), gotycki klasztor Franciszkanów (XIV wiek), najstarszą aptekę w Europie działającą od 1317 roku, gotycki klasztor Dominikanów z XIV-XV wieku, renesansowy kościół św. Spasa (1520), barokowy kościół św. Vlaha (Błażeja) (1707-15), katedrę (1617-1713), kościół Jezuitów (1699-1725) oraz wiele innych zabytkowych budowli. PRAWO JAZDY: Chorwacja honoruje polskie prawo jazdy. Turysta powinien posiadać dowód rejestracyjny pojazdu i "zieloną kartę". Nie są honorowane karty nie podpisane przez ubezpieczonego. BEZPIECZEŃSTWO: Zagrożenie przestępczością jest stosunkowo niewielkie. Możliwe jest swobodne i bezpieczne poruszanie się w miejscowościach wypoczynkowych w godzinach wieczornych. Należy natomiast unikać pozostawiania dokumentów oraz rzeczy wartościowych w hotelach, na campingach oraz dokumentów kwaterach prywatnych. Chorwacja nie jest stroną międzynarodowej konwencji o odpowiedzialności hoteli za rzeczy wniesione. PRZEPISY CELNE: Cudzoziemcy mogą wwozić do Chorwacji bez opłat celnych przedmioty niezbędne na czas podróży bądź wypoczynku turystycznego, a także rzeczy nie mające przeznaczenia handlowego. Zwolnione z cła są: rzeczy użytku osobistego, 200 szt. papierosów, jedna butelka alkoholu, 1 kg kawy lub herbaty na osobę. Sprzęt techniczny oraz do użytku zawodowego powinien być zgłoszony przy wjeździe. Nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o ilość wwożonych dewiz. Cudzoziemcy mogą realizować płatności także za pomocą karty kredytowej: American Express, Diners Club, Eurocard (Master-Card i VISA) oraz czeków podróżnych wszystkich znanych banków światowych i agencji turystycznych. Euroczeki oraz czeki bankowe muszą być wymienione w chorwackich bankach na kuny. CIEKAWOSTKI - Chorwacja jest uznawana za ojczyznę krawatu. "Croat" w wielu językach jest rdzeniem słowa krawat, a sama nazwa tego państwa "Croatia" zawiera w sobie ten symbol. Chorwaci podbijali Europę a później świat ozdobą, którą sami nazywali "podgutnica" lub "podgutnjak" ("podszyjnik"). Wkrótce na całym świecie ozdoba ta zaczęła nosić nazwę "krawat". - Centkowany pies "dalmatyńczyk" pochodzi z Dalmacji. W niewielkim klasztorze franciszkańskim w Zaostrogu znajduje się obraz z 1724 roku, na którym jest po raz pierwszy przedstawiony czarno-biały centkowany pies. - Biały Dom w Waszyngtonie jest częściowo zbudowany z kamienia i marmuru z wyspy Brač. - Uważa się, że światowej sławy morski podróżnik i odkrywca Marko Polo urodził się w 1254 roku na Korčuli. Na tej wyspie do dnia dzisiejszego mieszkają rodziny noszące to nazwisko. - Częstym widokiem na Adriatyku są grupy delfinów pływających wzdłuż wybrzeża, śledzące promy, jachty i łodzie.
DODATKOWE INFORMACJE - Plaże w Chorwacji są przeważnie kamieniste, z jeżowcami, dlatego przydadzą się plastikowe buty do kąpieli w morzu. - Na kamieniste plaże warto zabrać karimaty, są znacznie lżejsze niż leżaki i bardziej poręczne. - Jedzenie jest droższe niż w Polsce, ale dobraj jakości. Można zabrać z Polski jakieś konserwy i soki. - Należy pamiętać o kremach z wysokim faktorem i jakimś nakryciu głowy. - Do Chorwacji, dla gospodarzy warto zabrać jakiś upominek, np: dla pani domu chustę na głowę, czy drobiazg z Cepelii. Dużą popularnością cieszą się polskie kiełbasy (krakowska) i alkochole (żubrówka). - Sklepy czynne są godz. 8.00-20.00 w dni robocze lub do godz. 14.00, 15.00 w soboty; niektóre sklepy czynne są tylko w godz. 8.00-12.00 i 16.00-20.00; wiele sklepów pracuje też w niedziele, szczególnie latem; w większych miastach także całą dobę. Urzędy i biura czynne są w godz. 8.00-16.00 od poniedziałku do piątku. NUMERY ALARMOWE Policja 92 Straż pożarna 93 Pogotowie 94 Pomoc drogowa 987 ŚWIĘTA 1 stycznia - Nowy Rok 6 stycznia Święto Trzech Króli Niedziela i Poniedziałek Wielkanocny 1 maja - Święto Pracy Boże Ciało 22 czerwca - Dzień Walki z Faszyzmem 25 czerwca Święto Narodowe Chorwacji 5 sierpnia - Dzień Zwycięstwa i Dziękczynienia 15 sierpnia -Wniebowzięcie NMP 8 października Dzień Niepodległości 1 listopada - Wszystkich Świętych 25 i 26 grudnia - Boże Narodzenie. SŁOWNICZEK Cześć - Zdravo Dowidzenia - Doviđenja Dzień dobry (rano) - Dobro jutro Dzień dobry (w ciągu dnia) - Dobar dan Dobry wieczór - Dobra večer Dobranoc - Laku noć Tak - Da Nie - Ne Proszę - Molim Dziękuję - Hvala Nie ma za co - Nema na čemu Przepraszam - Oprostite Przepraszam (za drobnostkę) - Pardon CENY WODA MINERALNA -0,70 EURO/ 1 LITR PIWO (CHORWACKIE) - 0,70 EURO 0,5 LITRA WINO (CHORWACKIE) - 2,30 - 4,30 EURO 1 LITR PIECZYWO - 0,60 EURO PIZZA - OD 4,5 EURO GRILL - OD 8 EURO
FLAGA CHORWACJI GODŁO CHORWACJI AMBASADA I KONSULATY Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Zagrzebiu adres: ul.Krležin Gvozd 3, 10000 Zagreb tel.:(00-38 51) 48 99 444 fax:(00-38 51) 4899420 e-mail: ambasada-polska@zg.tel.hr Wydział Konsularny tel./fax. (0-03851) 489-94-44; fax. (0-03851) 489-94-20
Wydział Ekonomiczno-Handlowy ul. Rockefellerova 49; 10000 Zagreb tel/fax: 003851-4683128 e-mail: weh.zagreb@zg.htnet.hr , weh.zagreb@zg.t-com.hr www.wehzagreb.com.hr Ambasada Republiki Chorwacji ul. Ignacego Krasickiego 10, 02-628 Warszawa tel.:844-12-25, 844-23-93, 844-39-94; fax:844-05-67 e-mail: croemb@pol.pl
Wydział Konsularny fax:844-22-70 |