Infolinia (22) 776 49 86 35 gr/min
(22) 787 90 16 35 gr/min, kom.: 515 28 28 99
kontakt email   hittravel@hittravel.pl   kontakt skype   hittravel   kontakt skype   hittravel
Szukaj
ofert
Kraj / Region
Transport
Wyjazd od
Powrót przed
Cena od ... do
Wylot z / wyjazd z
Rodzaj oferty
Parametry hotelu
Kategoria
Wyżywienie
Długość pobytu
Udogodnienia
Uczestnicy
Liczba dorosłych
Liczba dzieci
Parametry dodatkowe
Opinie o hotelach
Temperatury
Wyszukaj na mapie
Zaznacz na mapie miejsce, do którego chcesz jechać
i szukaj ofert w promieniu :
Wpisz nazwę hotelu
Organizator
Nie wiesz dokąd ...
kliknij, a my przygotujemy
ofertę lub oddzwonimy
Newsletter
chcesz otrzymywać promocje
i Last Minute dodaj e-mali
Polska
Przewodnik - Polska
Stolica:Warszawa
Język:polski
Waluta:złoty
Szczepienia:nie ma obowiązku szczepień
 z  Polska
Średnie temperatury:
 
miesiące:IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
oC:-3-228131618181473-2
Opis:

OPIS
Obecnie Polska należy do najczęściej odwiedzanych przez cudzoziemców krajów świata. Położona jest w środkowo-wschodniej Europie, w dorzeczu Wisły i Odry, na Niżu Europejskim, między Morzem Bałtyckim a łukiem Karpat. W północnej części Polski występuje pas pojezierzy (Pojezierze Pomorskie oraz Kraina Wielkich Jezior Mazurskich). Tworzą go powstałe przed tysiącami lat moreny i jeziora. Centrum kraju zajmuje pas Nizin Środkowopolskich. Na południu Polski znajduje się pas gór i wyżyn, silnie zróżnicowany pod względem geologii i rzeźby. Pod względem krajobrazowym interesujące są zwłaszcza obszary Wyżyny Krakowsko - Częstochowskiej (wapienne formy kresowe, liczne ostańce i ponad 400 jaskiń), Góry Stołowe w Karkonoszach oraz wysokie góry - Tatry.


KLIMAT
Polska leży w strefie klimatu umiarkowanego, przejściowego. Przez większą część roku pogoda jest zmienna, z wahaniami w przebiegu pór roku. Zimą temperatura utrzymuje się zwykle w granicach 0 C, latem często przekracza 30 C. Najcieplejsze rejony Polski to południe i zachód kraju, gdzie klimat kształtuje cieplejsze powietrze z zachodniej części kontynentu. Najchłodniejsza jest północno - wschodnia część Polski pozostająca często pod wpływem powietrza arktycznego znad Rosji. Najlepsze do podróży turystycznych są miesiące wiosenne i letnie. Ciepłe i suche wrzesień i październik pozwalają doświadczyć "złotej polskiej jesieni". To najlepszy czas, żeby zobaczyć w pełnej krasie zalesione zbocza gór Polski południowej i puszcze na nizinach.


WARTO ZOBACZYĆ
Zdecydowanie należy zwiedzić flagowe miasta Polski: 
- Warszawę z jej Starym Miastem, Zamkiem Królewskim, Łazienkami Królewskimi, Wilanowem, Cytadelą Warszawską i wieloma innymi zabytkami.
- Kraków z Wawelem, Zamkiem Królewskim, Sukiennicami, wspaniałym Dzwonem Zygmunta oraz najstarszą polską uczelnię Uniwersytet Jagielloński.
- Gdańsk, gdzie znajdziemy kościół św. Katarzyny, Stare Miasto, Westerplatte, kościół Mariacki i św. Jana, Fontannę Neptuna, kościół św. Trójcy oraz liczne bastiony.
Warto również przemierzyć Szlak Orlich Gniazd, który swoją poetycką nazwę zawdzięcza malowniczo położonym ruinom dawnych zamków nazywanych Orlimi Gniazdami ze względu na swe usytuowanie na płaszczyznach wysokich skał dochodzących do 20-30 m wysokości. Natomiast Szlak Zamków Piastowskich rozpoczyna się w Zamku Grodno w Zagórzu Śląskim, przechodzi przez największy zespół parkowo-zamkowy Zamek Książ, Zamek w Bolkowie - piastowski zamek Książąt Świdnicko-Jaworskich z XIII w., Zamek Bolczów, Jelenią Górę, Wleń i kończy się na Pogórzu Kaczawskim, u podnóża góry Grodziec, gdzie usytuowany jest pochodzący z XV w. Zamek Grodziec oraz gotycki kościół.


KUCHNIA
W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście oryginalne polskie potrawy. Na kształtowanie się kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Znane są wpływy niemieckie, francuskie, orientalne, włoskie czy żydowskie. Kuchnię polską charakteryzuje też bardzo duży regionalizm, wynikający jeszcze z okresu rozbiorowego. Polskim specjałem są kiełbasy cenione na całym świecie, wędzone w dymie z jałowca lub aromatycznych drzew owocowych oraz doskonałe pieczywo; ciemny, razowy chleb. Polska kuchnia słynie ze znakomitych pierogów, inną  narodową potrawą Polaków jestbigos i śledź przyrządzany na wiele sposobów.

                                                  Godło

                              FLAGA POLSKI                                                 GODŁO POLSKI

 

touroperatorzy
touroperatorzy
 
KSI Media Wykonanie KSI Media
Opublikowane na stronie informacje i materiały nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.
 
Last minute,Wycieczki,Egipt,Hurghada,Sharm El Sheikh,Turcja,Tunezja,Grecja,Kreta,Rodos,Bułgaria,Hiszpania,Teneryfa,Majorka,Biuro podróży Warszawa,