Średnie temperatury: miesiące: | I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | oC: | 20 | 27 | 34 | 35 | 34 | 29 | 28 | 28 | 28 | 27 | 22 | 20 |
Opis: OPIS Tajlandia leży w samym sercu Azji Południowo-Wschodniej na Półwyspie Indochińskim, pomiędzy Oceanem Indyjskim a Oceanem Spokojnym. Północ kraju jest głównie górzysta, pasma górskie ciągną się również na zachodzie wzdłuż długiej granicy z Birmą. Północno-wschodnia część Tajlandii to region równinny i biedny. Na wschodzie część granicy z Laosem biegnie doliną rzeki Mekong. Dalej na południe granicę z Kambodżą wyznaczają pasmo Dangrek i Góry Kardamonowe. W południowej części kraju, na Półwyspie Malajskim i przybrzeżnych wysepkach, znajdują się najpiękniejsze plaże Tajlandii. Większość turystów odwiedzająć Tajlandię wybiera Bangkok, Chiang Mai i kurorty nadmorskie, gdzie znajdują się luksusowe hotele zaliczane do najlepszych na świecie. Jednym z najliczniej odwiedznych ośrodków turystycznych jest Pattaya, słynne kąpielisko leżące w Zatoce Tajskiej. Równie często turyści przybywają do Phuket, największej wyspy Tajlandii leżącej na Morzu Andamańskim oraz wyspę Ko Samui położoną w Zatoce Tajlandzkiej. KLIMAT Tajlandia położona jest w strefie klimatu zwrotnikowego monsunowego, z wyjątkiem Półwyspu Malajskiego, który połozony jest w strefie klimatu równikwowego. Można tu wyróżnić trzy pory roku: gorącą i suchą (marzec-maj), gorącą i wilgotną (czerwiec-październik) oraz ciepłą i suchą (listopad-luty).
KUCHNIA Tajska kuchnia oferuje różnorodność smaków a subtelna mieszanka ziół, przypraw i świeżych składników czynią z jedzenia niezapomniane doświadczenie. Podstawą posiłku jest ryż zwykły lub kleisty, któremu towarzyszy szereg dań doprawianych do smaku papryką lub sosem rybnym. Kuchnia tajska różni się w zależności od regionu. W regionach centralnych preferują ryż zwykły, najczęściej gotowany na parze. Tu obok gotowanych ryb mamy całą gamę owoców morza oraz duży wybór świeżych warzyw. Kuchnia północy jest łagodniejsza i słynie przede wszystkim z wieprzowiny w sosie curry na bazie imbiru, tamaryndu i kurkumy, czy też Khao Soy, czyli rosołu curry z makaronem, mięsem i dodatkiem wiosennych cebulek, pikli z kapusty i plasterków lemona. Kuchnia północno-wschodnia jest bardzo pikantna z wyborem ostrych sałatek i dań mięsnych również przyprawionych chilli. Daniami dość powszechnymi są tutaj smażone mrówki i koniki polne oraz żaby w sosie curry. Na południu wielką rolę w wielu daniach odgrywa kokos, którego mleko łagodzi ostre potrawy, olej z niego używany jest do smażenia a miąższ służy jako przyprawa. Mozna tu również posmakować ryb, krabów, kalmarów, ktrewetek, homarów i kałamarnic.
WARTO ZOBACZYĆ Warto zobaczyć wspaniałe zabytki kultury tajskiej: królewskie pałace oraz buddyjskie świątynie m.in. Wielki Pałac Królewski ze Świątynią Szmaragdowego Buddy oraz dzielnice chińską ze świątynią Złotego Buddy w Bangkoku. Podróżując po Tajlandii można natrafić na ogromne posągi Buddy oraz piękne tropikalne lasy. Nie należy też zapomnieć o tajlandzkich muzeach m.in. Królewskim Muzeum Barek, Muzeum Prasarta, czyli skansenie azjatyckich budowli czy też Muzeum Narodowym Chao Sam Phraya, w którym znajduje się ogromna ilość rozmaitych skarbów ze złota. Niewątpliwie warte uwagi są tajlandzkie miasta, wśród których wyróżnia się Bangkok, stolica Tajlandii. Mieści się tu wiele ważnych świątyń buddyjskich np. Wat Pho, która jest znana także jako świątynia Buddy Miłosiernego, Pałac Chitlatda będący siedzibą władcy Bangkoku oraz liczne restauracje, różnorodne bary, kluby nocne oraz dyskoteki. Innym ciekawym miastem jest Cha Am, które uważane jest za jeden z najstarszych tajlandzkich kurortów. Niedaleko od miasta leży duża piaszczysta plaża, którą ocieniają drzewa. Na pewno wartym zobaczenia są Damnoensaduak, leżący na południe od Nakhon Pathon. Każdego dnia odbywa się tu największy pływający targ. Rolnicy sprzedaj swoje towary wprost z łodzi. Tajlandia zaprasza też do Lop Buri, starożytnego miasta z IX w., położonego na północ od Bangkoku. Obejrzeć w nim można ruiny budowli należących do khmerów i hindusów oraz pałac Ramratchaniwet wybudowany w XI w. jako rezydencja królów.
PRAWO JAZDY W Tajlandii istnieje obowiązek posiadania międzynarodowego prawa jazdy.
OPIEKA MEDYCZNA Nie ma problemów z dostępem do opieki medycznej. Obecnie nie występują w Tajlandii szczególne zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne.
BEZPIECZEŃSTWO Podstawowym problemem są kradzieże, w tym kradzież kieszonkowa. należy wystrzegać się kontaktu z narkotykami, nagabywania przez dealera, lub podrzucenia tych środków do bagażu, co często może się przydarzyć, można tego uniknąć, jeśli zamki w szafkach hotelowych zabezpieczy się kłódkami. Przestępstwa z użyciem przemocy w stosunku do turystów nie są powszechne, jednak się zdarzają.
PRZEPISY CELNE Nie ma ograniczeń dotyczących wwozu pieniędzy. Restrykcje celne odbiegające od powszechnie obowiązujących standardów dotyczą zakazu wywozu statuetek i wizerunków Buddy. Wywóz tych przedmiotów wymaga uzyskania zgody Ministerstwa Sztuki (poza wyrobami rzemieślniczymi, np. małymi figurkami i wizerunkami zwyczajowo noszonymi przy sobie lub sprzedawanymi turystom na straganach). Za niektóre towary zakupione w czasie pobytu w Tajlandii przy wylocie można uzyskać zwrot podatku VAT (aktualna stawka to 7%). Warunkiem tego jest wcześniejsze uzyskanie odpowiedniego zaświadczenia w miejscu zakupu towaru.
CIEKAWOSTKI - należy unikać wyzywających strojów podczas zwiedzania buddyjskich i muzułmańskich świątyń - nie należy dotykać głowy posągu ani obrazu buddy, a kobiety nie powinny wogóle go dotykać - podczas wizyt domowych i w świątyni trzeba zdjąć buty - nie powinno się polepywać tajlandczyka, wskazywać lub przesuwać coś stopą, bo może być to odebrane jako obraza - nie powinno się odwiedzać salonów tatuażu, gdyż w tajlandii jest duże zagrożenie HIV - mnisi są otaczani powszechnym szacunkiem, są nauczycielami, doradcami i rozjemcami w sporach - tajskie powitanie to "wai", czyli złączenie dłoni na wysokości piersi i ukłon, tak niski by nos dotykał dłoni
NUMERY ALARMOWE policja - 191, 123 policja turystyczna - 221 62 06 / 10 pomoc turystyczna - 282 81 29, 281 50 51 pogotowie - 252 21 71 / 5 straż pożarna - 199, 246 01 99
SŁOWNICZEK Tak - chai Nie - mai-chai / mai-oua Dziękuję - kob-khun Serdecznie dziękuję - kob-khun-mark Nie ma za co - mai-pen-rai proszę - ka-ru-na Przepraszam - kor-tose / kor-a-nu-yart Dzień dobry - sa-wat-dee Do zobaczenia - lar-korn Na razie - narn / yao-narn Dzień dobry - sa-was-dee-torn-bai Dobry wieczór - sa-was-dee-torn-khum Dobranoc - ra-tree-sa-was Nie rozumiem - chan-mai-kao-jai CENY piwo - 50- 60 BHT obiad - ok. 30-40 BHT woda mineralna - 5BHT arbuz - 15BHT kokos - 10 BHT mango - 10BHT chleb - 10-20 BHT
FLAGA TAJLANDII GODŁO TAJLANDII AMBASADY I KONSULATY Ambasada RP w Bangkoku Sri-Yukhon Building, 8 A, Soi 5, Sukhumvit Road,10110 Bangkok tel. (0-0662) 2518-891, 2518-892 telefon dyżurny: (0-0662) 936 4618 fax : (0-0662) 2518-895 e-mail:ampolbkk@asiaaccess.net.th www:www.polemb.or.th
Sekcja konsularna telef.(0-0662) 251 8891-2, 2518896, fax: 251 8895 e-mail:polemb@loxinfo.co.th Wydział Ekonomiczno-Handlowy Rm. No. 1101, 11th Fl., Two Pacific Place Klongtoey, Wattana, Bangkok 10110, Thailand telef. (0-0662) 653 2014-5 fax: 653 20 13 e-mail:poltrade@loxinfo.co.th www:www.polbizbkk.com Ambasada Królestwa Tajlandii w Warszawie ul.Willowa 7, 00-790 Warszawa tel. 849 26 55, 849 64 14, 849 14 06, 849 47 30, fax 849 26 30 e-mail:thaiemb@thaiemb.pol.pl Wydział Konsularny tel. 849 26 55; fax 849 26 30 Biuro Handlowe ul. Migdałowa 4/27, 02-796 Warszawa tel. 645 12 10, 645 12 30 fax 645 12 50 e-mail:info@ttcwarsaw.neostrada.pl |